Sake Rijpkema

Fotografie

Reportages - en meer

Vrijwilligers

Gebruiksaanwijzing: Klik op de Naam of de bijbehorende foto om de betreffende reportage te bekijken!


 

Project: Vrijwilligers in Amsterdam

Eind 2018 ben ik een nieuw project begonnen voor de vernieuwde website van MUG (voorheen Maandblad UitkeringsGerechtigden, tegenwoordig MUG-Magazine). Het onderwerp: Vrijwilligerswerk. Bedoeling is om vrijwilligers te laten zien tijdens hun werkzaamheden. Ik hoop daarmee een beeld te geven dat toont hoe divers, zinvol, en vaak ook hoe leuk vrijwilligerswerk kan zijn.

Bedoeling is dat er regelmatig nieuwe reportages online worden gezet, dit alles in samenwerking met de Vrijwilligers Centrale Amsterdam (VCA).

Op deze pagina staan de nieuwste reportages bovenaan.


 

Ibrahim Saleh werkt voor Warm Welkom

Ibrahim Saleh (37) kwam enkele jaren geleden als vluchteling uit Eritrea naar Nederland. Al in het AZC waar een jaar woonde deed hij vrijwilligerswerk. Inmiddels woont hij als statushouder in Amsterdam Noord, en ook daar doet hij vrijwilligerswerk. Via de organisatie Warm Welkom helpt hij nieuwe statushouders uit met name Eritrea hun weg te vinden in Amsterdam. Hij helpt allerlei activiteiten te organiseren en te begeleiden, en omdat hij prima Nederlands spreekt tolkt hij ook veel.

De reportage volgt Ibrahim terwijl hij met een groep statushouders het stadsdeelkantoor in Noord bezoekt waar ze voorlichting krijgen over de ambtenarij. Daarna gaan ze naar Broedplaats De Modestraat voor een kopje koffie, een rondleiding in de kledingruilwinkel en informatie over een workshop naaien.

Warm Welkom begon zomer 2016 vanuit een Huis van de Wijk in Amsterdam Noord. Daar bleek dat veel nieuwe statushouders wel wat hulp konden gebruiken om in Noord de weg te leren kennen en zich daar thuis te kunnen voelen. Warm Welkom probeert door het organiseren van activiteiten ook contacten te leggen tussen buurtbewoners en deze nieuwkomers. Na een succesvol pilot-project is het nu een stichting die werkt vanuit diverse locaties in Noord.

Wie ook wil helpen statushouders een warm welkom te geven in Noord kan een mailtje sturen aan: meedoen@warmwelkomamsterdam.nl

 

Voor wie meer wil zien: hier is een reportage over een groep statushouders die via Warm Welkom een rondleiding krijgt in Fotomuseum Foam.

 


 

Edwin Heer werkt als Chauffeur voor Cordaan

Edwin Heer (54) brengt twee dagdelen per week cliënten van en naar de dagbesteding bij Cordaan. Dat doet hij al 3 jaar. Daarvoor reed hij 35 jaar voor de PTT en later TNT pakketjes rond. Door rugproblemen kwam hij in de ziektewet en twee jaar later in de WW, maar thuiszitten is niks voor hem.

En zo kwam hij via een reïntegratiebureau als vrijwillig chauffeur bij Cordaan. Hij vindt het leuk om met mensen bezig te zijn, zowel cliënten als collega's, en is blij met de waardering die hij daarvoor krijgt.

Cordaan werkt met zo'n 40 vrijwillige chauffeurs die 2 tot 6 dagdelen per week meedoen. De meesten doen dat voor een beperkte periode (in een reïntegratie of paticipatieproject), en Cordaan is daarom altijd op zoek naar nieuwe chauffeurs. Een deel daarvan kan via Cordaan een taxi-pas halen met de mogelijkheid om in vaste dienst te komen.

Chauffeurs moeten uiteraard een geldig rijbewijs hebben en daarnaast een zogenaamde V.O.G. (verklaring omtrent gedrag).

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Mireille Blom van Cordaan: miblom@cordaan.nl


 

Tanja Hol werkt voor Huis de Pinto

Tanja Hol (80) werkt een ochtend en een middag in de week als gastvrouw in Huis de Pinto. Daarnaast doet ze nog veel meer voor De Pinto, zoals het mede organiseren van de maandelijkse koffieconcerten op zondagmorgen en het sorteren van boeken.

Al sinds ze in 1991 aankwam in Amsterdam doet Tanja vrijwilligerswerk, o.a. voor Vluchtelingenwerk en een SOS-telefoondienst. Het leukste vrijwilligerswerk dat ze deed? Drie dagen per week de kleinkinderen verzorgen!

Huis de Pinto aan de Sint Antoniesbreestraat is een huis met een geschiedenis. Sinds 2014 is het een literair en cultureel ontmoetingscentrum dat zich vooral richt op de buurt. Het een ontmoetingsplek waar kranten, tijdschriften en boeken gelezen kunnen worden, er is ook een ruil-bibliotheek. 's Avonds en op zondag zijn er culturele activiteiten met muziek, film en lezingen. Huis de Pinto draait helemaal op 70-75 vrijwilligers -- en een betaalde schoonmaakster.

De Pinto zoekt Gastvrouwen en -heren, maar ook mensen die kunnen boekhouden en de diverse teams kunnen ondersteunen. En met name wordt gezocht naar mensen die ook bereid zijn 's avonds van alles te doen.

Aanmelden kan via:  vrijwilligers@huisdepinto.nl


 

Lise werkt voor De Voedselbank

Lise (30) werkt sinds juli 2018 een paar dagdelen per week in het Regionaal Distributiecentrum van De Voedselbank, vooral in de koeling en diepvries. Ze heeft daar inmiddels haar certificaat heftruck gehaald. De kou went! Dikke jas en veiligheidsschoenen van de zaak, met dikke sokken, dat helpt!

Lise raakte overspannen in haar baan in de kinderopvang en kwam zo in de ziektewet. Toen het weer wat beter ging zocht ze een dagbesteding die zou helpen met re-integreren. Via een vriendin vond ze die bij De Voedselbank. Ze heeft het daar zeer naar haar zin, vanwege de goede sfeer, en ook het hogere doel.

De Voedselbank Amsterdam reikt wekelijks eten uit aan haar klanten. Er werken 450 vrijwilligers, vooral in het Regionaal Distributiecentrum in de Houthavens. Van hier uit wordt heel Noord-Holland bediend. Werken kan hier vanaf een halve dag per week, er is behoefte aan “handjes”. En mensen met een rijbewijs!

Meedoen? Neem contact op via  vrijwilligers@voedselbank.org  of ga naar de website  www.voedselbank.org


 

Tim Frijters werkt voor De Dierencapel

Tim Frijters (33) is sinds april 2018 vrijwilliger bij kinderboerderij De Dierencapel op het Bickerseiland. Een ochtend in de week doet hij daar dagelijks werk, zoals het voeden en de verzorging van de dieren, zorgen voor het dierenwelzijn, en schoonmaken.

Frijters doet dit naast zijn werk als docent fysiotherapie, uit maatschappelijk oogpunt (nuttig voor mens en dier), maar ook voor de afwisseling met zijn werk, ontspanning, en lekker buiten zijn.

Er werken zo’n 45 vrijwilligers bij De Dierencapel. Men is op zoek naar mensen die betrokken zijn bij mens en dier en willen helpen met de verzorging, maar ook voor kinderactiviteiten, het maken van webpagina’s en het doen van klusjes.

Geïnteresseerd om mee te doen? Neem contact op via  dedierencapel@live.nl


 

Herman Grajer werkt voor Stichting !WOON

Herman Grajer (67) is sinds een half jaar vrijwilliger bij !WOON. Als Energiecoach bezoekt hij mensen die zich daarvoor bij !WOON hebben aangemeld met adviezen om de energierekening omlaag te brengen, en hij legt zo nodig uit hoe die energierekening gelezen moet worden.


Grajer is gepensioneerd docent elektrotechniek, zag een wervingsadvertentie van !WOON, en deze bleek hem op het lijf geschreven. Zinvol werk, en zo blijft hij onder de mensen.

!WOON adviseert en helpt bewoners met oplossen van problemen in en rond de woning, o.a. in Amsterdam. Een van de projecten van !WOON is het energiecoachproject. Hiervoor worden vrijwilligers opgeleid. In Amsterdam werken 81 vrijwilligers voor !WOON, en daarvan zijn 37 energiecoach.

Ook energiecoach worden? Voorkennis is niet nodig, enthousiasme wel. Contact opnemen met !WOON kan via de vacature op  www.vca.nu , of direct via mail  energiecoach@wooninfo.nl  of telefoon 020-5230109


 

Bas Rozenboom werkt in het Dr. Sarphatihuis

Bas Rozenboom (49) doet al 5 jaar vrijwilligerswerk bij BSO (Buitenschoolse Opvang), en sinds ruim een half jaar daarnaast één dag in de week in het Dr. Sarphatihuis. Daar verzorgt hij een creatieve middag, met nadruk op schilderen en tekenen.

Rozeboom heeft geen betaalde baan en komt rond van een bijstandsuitkering. Door als vrijwilliger te werken wil hij zich nuttig maken naast zijn andere bezigheden.  Zijn werk in het Dr. Sarphatihuis én de buitenschoolse opvang brengt hem in contact met oud én jong. Dat spreekt hem enorm aan.

Het  Dr. Sarphatihuis is een verpleeghuis, het werkt met zo’n 120 vrijwilligers en is altijd op zoek naar versterking, met name ‘bezoekvrijwilligers’, die bewoners gezelschap houden, en ‘gastvrouwen’ (m/v) als sfeermakers in de huiskamers van het Dr. Sarphatihuis  aan de Roetersstraat.

Geïnteresseerd in vrijwilligerswerk in het Dr. Sarphatihuis? Neem contact op met Laurie Kuipers (06-53590894 of  l.kuipers@amsta.nl ).